Onderverzekering

Comments Off

Als u uw inboedel verzekert kunt u zich ook onder verzekeren. Dit houdt kort gezegd in dat u uw inboedel voor minder verzekerd dan deze daadwerkelijk waard is. Waar u dit vooral aan zult merken is aan de premie die u betaalt, want die zal natuurlijk lager zijn dan dat u uw inboedel zou verzekeren voor de daadwerkelijk waarde.

Het voordeel van onder verzekeren is dus dat u minder premie hoeft te betalen dan eigenlijk nodig zou zijn, maar u raadt het al; het heeft ook een groot nadeel en dat komt aan het licht op het moment dat u daadwerkelijk een beroep moet doen op uw inboedelverzekering en er sprake is van schade.

Gevolgen onderverzekering bij schade

In het volgende voorbeeld gebruiken we geen reƫle bedragen, maar dit dient slechts om u een idee te geven van hoe het precies werkt bij onderverzekering.

Stel dat u een inboedel heeft van 10.000 euro en u heeft slechts uw inboedel verzekert voor 5.000 euro. Dat is dus 50%. Als er dan vervolgens iets stuk gaat met een waarde van 1.000 euro heeft u dus maar recht op een schadevergoeding van 500 euro. Aangezien er echter altijd 25% wordt opgeteld bij het verzekerde bedrag krijgt u in totaal dus 625 euro uitgekeerd voor iets wat eigenlijk 1000 euro waard is.

Dit is dus slechts een voorbeeld voor iets dat niet zo duur is, maar u begrijpt dat als iets veel meer dan 1000 euro waard is u uiteindelijk flink wat geld misloopt door onderverzekering.

Comments are closed.