Schadevrije jaren

Comments Off

Schadevrije jaren bepalen hoeveel premiekorting u krijgt op uw autoverzekering aan de hand van het bonus/malus systeem. Dit is een ladder principe, waarbij u dus steeds verder op ladder klimt naarmate u geen schade maakt. Hoe hoger u op de ladder klimt, des te hoger is ook de korting die u ontvangt op uw premie.

Maximum aantal treden

Over het algemeen heeft een bonus/malus ladder 20 treden. Dit houdt dus in dat u na 20 jaar zonder schade op de maximale premiekorting zit. Meestal zit u al na een jaar of 17 op de maximale premiekorting, maar dit is afhankelijk van uw verzekeraar. Over het algemeen geven verzekeraars een maximale premiekorting van 80%. Hoger is niet haalbaar. Bij sommige verzekeraars blijft deze steken op 70 of 75%.

Wat gebeurt er bij schade?

Als u schade heeft gemaakt zult u een flink eind zakken op de ladder. Meestal gaat het hier wel om een plek of 5. Dit kan u dus zo 25% premiekorting schelen in 1 keer. Heeft u dus een kleine schade, dan is dit het waarschijnlijk niet waard om te melden, want deze kan dan niet op tegen het aantal plaatsen dat u zult zakken op de bonus/malus ladder.

Begint u onderaan de ladder?

Het is zeker niet noodzakelijk dat u helemaal onderaan de ladder begint. De verzekeraar bepaalt zelf waar u op de ladder wordt ingeschaald op het moment dat u een autoverzekering afsluit. Hierbij wordt naar diverse factoren gekeken.

Comments are closed.